A szemcseszórás egy olyan technológiai eljárás, melynek során nagy nyomású levegővel anyagszemcséket kevernek, és ezzel a szemcsesugárral szórják a munkadarabot.

Ez a módszer alkalmas a korrodált felületek tisztítására, festés, porfestés illetve más felületkezelések előkészítésére. A kezelendő anyag minősége határozza meg a fúvás maximális sebességét, valamint a szemcseanyag minőségét és nagyságát.

A szemcseszórás zárt technológiája elsősorban rozsdátlanításra, régi festékek eltávolítására, és tisztításra alkalmazható. A különböző méretű munkadarabok anyaga lehet fém, fa, műanyag, plexi, üveg, kerámia. A felület szórása folyamán könnyedén eltávolíthatjuk a rajtuk lévő szennyeződéseket, ezáltal a felület fém esetében fémtiszta lesz. A fém visszanyeri eredeti állapotát, színét.

A szemcseszórás által előkészített munkadarabok tisztasága, egyenletessége, felületi érdessége nagyban befolyásolja a később alkalmazott felületkezelési eljárások tartósságát.

Szemcsefúvó kabin

Vállalkozásunknál működtetett szemcsefúvó-kabin technológialiag az egyik legfejlettebb eszközök közé sorolható a piacon. Nemcsak a kezelendő anyagok és azok megmunkálására szolgáló szóróanyagok sokszínűsége miatt, hanem környezetkímélő technológiája és hatékony szóróanyag visszaforgatása miatt is garantálható a minőségi, jó ár/érték arányú szolgáltatás.

Berendezésünk kisebb és nagyobb méretű fém, öntvény, műanyag, de akár üveg termékek szemcsefúvatásos technológiával történő felülettisztítására, érdesítésére, díszítő-homogenizáló felület megmunkálásra is alkalmas.

Szóróanyagként különböző méretű, keménységű és érdességű korund, üveggyöngy, illetve fémszemcse használható.

A 0,2 – 0,8 mm méretű szóróanyagot a kabin alján elhelyezkedő nyomott levegőtartály, kopásálló gumitömlőn keresztül juttatja a szórópisztolyhoz.

A fúvókaátmérőtől függően 300 m3 /h légteljesítményű csavarkompresszoraink gondoskodnak az egyenletes tiszta felület eléréséhez, egészen kis alkatrészektől a nagyobb kiterjedésű, akár 6 m hosszú szálanyagig.

Szóróanyagok

A legjobb, legdrágább festék vagy bevonat sem nyújthat megfelelő védelmet a korrózióval szemben, ha az a bevonat alól, belülről is károsít. A megfelelő felület előkészítés legalább olyan fontos, mint maga a bevonatolás. Tisztító szemcseként számos anyag alkalmazható. A szemcse anyaga jelentősen befolyásolja a tisztítás sebességét, a munka minőségét.

Szemcseszorodosszieful1_200x130

Az üveggyöngy keménységénél és golyóformájánál fogva a felületről a szennyeződéseket és oxidokat anélkül távolítja el, hogy magát a kezelt felületet megsértené. Mivel az üveg vegyileg nem lép reakcióba más anyagokkal, a mikrogolyók nem okoznak korróziót. Különösen érzékeny felületek (öntõformák, szerszámok, motoralkatrészek, turbinakerekek) gyengéd tisztítására és speciális kezelésekre alkalmas, mint például a simítás, sablonozás, sorjázás, valamint a nem vastartalmú fémek felületkezelése.

Szemcseszorodosszieful2_200x130

A korund alumínium-oxidból előállított szóróanyag. Kimagasló keménységű, az élek a szórási folyamat során megújulnak.

Különösen alkalmas lerakódások eltávolításához, rozsdátlanításhoz, festékeltávolításhoz, érdesítéshez, polírozás eltávolításhoz és fénytelenítéshez. Általában fúvókabinokban kerül alkalmazásra. Nagyon szögletes alakja és keménysége miatt nagy csiszoló hatással van a szórt felületre.

Szemcseszorodosszieful3_200x130

Fajtái: acélsörét, acélszemcse vagy rozsdamentes szemcse

Fémes csiszolóanyagok, amelyek oxidrétegek, rozsda, oxidáció és festékek acélról való eltávolítására alkalmasak.

A rozsdamentes szemcsét felülettisztításra, előkészítésre, használják nem vasalapú fémeknél, öntött, kovácsolt daraboknál, valamint gránitnál, márványnál.